Birçok aile bebekleri ağladığında panik olur ve bu ağlamanın bir an önce sonlanmasını ister. Bu noktada bu ağlamanın altında yatan neden kaçırılabilir. Aslında ağlamak bebeklerin kendilerini ifade etme yollarından biridir. Bebekler ağlayarak duygu ve ihtiyaçlarını anlatmaya çalışırlar. Bu yüzden ilk adım bebeğin ne anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışmaktır.

İkinci adım bebeğinizin nasıl daha iyi sakinleşebildiğini anlayabilmektir. Bu yöntem her bebek için farklıdır, kimi bebeğe sarılmak, kimisine ninni iyi gelir. Her çocuğu iyi hissettiren şey farklıdır, bunu keşfetmekse ebeveynin işidir.

Ağlayan bebeğin ilk aylarda sakinleştirilebilmesi, bebeğin ileride kendi kendini de sakinleştirebilmesi için bir iç model oluşturur. Bu nedenle ebeveyn tarafından sakinleştirilebilen bebekler duygusal açıdan daha sağlıklı bir gelişim gösterir.

Bebeğinizi sakinleştirebilmeniz için genel birçok yöntem ve bilgi vardır, fakat bunların hepsi her bebeğe hitap etmeyebilir. Önemli olan sizin kendi çocuğunuza ve size uygun yöntemleri keşfedebilmeniz ve bunları kullanabilmenizdir. Bu nedenle, vereceğimiz bilgilerden önce aşağıdaki sorular üzerine düşünüp kendinizi ve bebeğinizi en iyi şekilde anlamaya çalışmanız iyi olacaktır.

Anlamaya Çalışalım:

Bebeğiniz ağladığında ne tepki veriyorsunuz? Bu sizde nasıl duygular uyandırıyor? Bunun karşısında ne yapıyorsunuz?
Bebeğinizin farklı durumlarda ağlamaları arasında fark var mı? Bunları ayırt edebiliyor musunuz?
Bebeğiniz fiziksel olarak rahat olmasına rağmen (karnı tok, altı temiz vb.) ağladığı zaman sizin hangi tutumlarınız ona iyi geliyor?
Ne beklemeliyiz?

Her çocuk ağlar, ağlamadan büyümesi mümkün değildir. Önemli olan ağlayan çocuğun duygusunu dönüştürebilmektir.
Bazı durumlarda çocuğun ağlamaları ebeveyne “şımarıklık” gibi görünebilir, fakat bu tip ağlamaların bile altında bir duygu ifadesi vardır. Bu nedenle çocuğunuzun ağlamasını sizi kullanmak amacıylaymış gibi değerlendirmek yerine çocuk için ne ifade ettiğini anlamaya çalışın. Çocuğunuzun o andaki duygularına odaklanmayı deneyin.
İki yaş civarında çocuğun istekleri ve benlik algısı daha çok geliştiği için talepleri daha fazla olacağından, karşılanmayan talepler, hak verilmeyen duygular daha fazla ağlamaya sebep olabilir.

 

Bebekler Ağladığında Neler Yapılmalı?

  • Ağlamanın sebebini ve bebeğin davranışlarıyla size ne anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışın. Bunun için bazı ipuçlarından yararlanın. Örneğin; en son beslenme saati, uyku saati, alt değiştirme zamanı ve bebeğin ses, ışık, sıcaklık, harekete karşı tepkileri
  • Altını değiştirin, beslemeyi deneyin. Beslendikten kısa süre sonra hala sakinleşmemişse aç olmayabilir fakat sakinleşmek için emmeye ihtiyaç duyuyor olabilir. Bunun için baş parmağını veya yumruğunu bulmasına yardım edebilirsiniz.
  • Yumuşak ve rahatlatıcı bir şekilde konuşun. Sonra zamanla sesinizi alçaltarak onun da ağlamasını yatıştırmaya çalışın.
    İrkilmeleri engellemek için kucağınıza alın ve ona sarılın
  • Sırtına, kol ve bacaklarına sakince masaj yapın-kuvvetli dokunuşlardan hoşlanıyorsa kuvvetli, yavaş dokunuşlardan hoşlanıyorsa yavaş
  • Ninni/şarkı söyleyin
  • Kucağınıza alıp yürüyün ve elinizde sallayın
  • Bebeğinizi rahatlatan ve uyumasına yardımcı olan yollar keşfedin (araba yolculuğu, çamaşır makinası sesi vb.)
  • Alt kolunuzun üstüne yüzüstü yatırarak tutmayı ve sallamayı deneyin
  • Daha büyük yaş çocuklarda, onunla konuşun ve taleplerine odaklanın. Ağladığı zamanları takip edin ve üzüntüsünü paylaşın.
  • Bu üzüntünün altında yatan sebepleri anlamaya çalışın. Dinleyin. Onu önemseyen diğer kişiler ile konuşun.
  • Çocuğunuzun olumsuz duygular yaşadığı anlarda ne hissettiğini siz dile dökmeye çalışın. Bunun yüzde yüz doğru olması gerekmez, sadece sizin anlamaya çalışan niyetiniz bile çocuğu sakinleştirici bir faktördür.
  • Çocuğunuza özel zamanlar ayırın. Bu zamanlarda onun üzüntüleri ile ilgili konuşun.
  • Çocuğunuz bir isteği gerçekleşmediği için ağlıyorsa çocuğunuzun onaylamadığınız isteğini gerçekleştirmek zorunda değilsiniz, altındaki duyguyu anlayıp kabul etmek çoğu zaman yeterlidir. Çocuğun duygu ve davranışın birbirinden farklı olduğunu anlaması lazım. Önemli olan davranışını onaylamasanız bile alttaki duyguyu anlayıp kabul etmeniz ve bunu onunla konuşabilmenizdir.
  • Bu yaptıklarınız ona yardımcı olmuyorsa psikolojik destek alın.