- Renkli, üst üste geçirilen halkalar ile bebek halkaları çıkarırken elindeki küçük kas motor gruplarını kullanır ve el-göz koordinasyonu desteklenir. Halkaları dizerken büyüklük, küçüklük, renk ve boyut gibi kavramlar öğrenilir.
- Büyük parçalı legolar, takıp çıkarılan oyuncaklar, 4-5 parçalı alfabeli, sayılı, hayvanların olduğu yapbozlar bilişsel gelişimini destekler.
- Bul-tak oyuncakları ile bebek nesneleri daha iyi tanır. Oyun oynarken neden sonuç ilişkisi kurmayı öğrenir. Problem çözme ve keşfetme yetenekleri gelişir.
- Çıngıraklar, yatağa asılan müzikli oyuncaklar özellikle yeni doğmuş bebeklerde görme duyusunun çok gelişmemesinden dolayı tercih edilebilinir. 2. Aydan sonra bebeğin daha fazla ilgisini çekeceği için parlak ve zıt renkleri bir arada bulunduran oyuncaklar ile oynanabilir.
- Diş kaşıyıcılar çıkmaya başlayan dişlerini rahatlatırlar.
- Oyun hamurları, ince motor becerilerini ve yaratıcılıklarını destekler. Ortaya çıkardığı
figürlerden iç dünyasındaki duygu ve düşünceleri dışa vurmasına yardımcı olur, kendi
dünyalarını kurabilirler. Farklı dokular dokunma duyularını geliştirir. Oyun
hamurunun yumuşak dokusu aynı zamanda sakinleştiricidir. El becerilerini geliştirir. - Dinlemek için ninnilerin ve basit şarkıların kayıtları sayesinde dinleme duyusunu
geliştirir ve bebeği rahatlatır. - Bebek ile top yuvarlama ve yakalama oyunu oynanabilir. Bu sayede bebeğin el-göz
koordinasyonu ve kaba motor gelişimi güçlenir, sosyal gelişimi desteklenir. - Boya kalemleri ve boyama kitapları sayesinde bebeğin yaratıcılığı ve ince motor
becerileri gelişir. - Bebekler aynada kendilerine bakmayı severler. Bu nedenle oyuncaklarında kesici
olmayan, kırılmayan bir aynanın olması kendilik gelişimleri için faydalı olacaktır. - Uyku, bebeğin kendini en çok savunmasız hissettiği anlardan birisi olabilir. Gece lambaları, karanlıktan korkan bebeklerin uyuması için işlevsel olabilmektedir.
- Uykuları bölündüğünde, bebeklerin etraflarını görebilmesi ve güvende olduğunu hissedebilmesini sağlamaktadır.
- Duyusal motor becerilerinin gelişimi sayesinde bebekler, stres ve kaygıyı kontrol altında tutabilirler. PopIt tarzı oyuncaklar bu gelişime destek olabilmektedir.
- Ninnili peluş oyuncaklar: taşınması kolay, rahatlatıcı müzik sayesinde olumsuz duyguların kontrol edilmesi mümkün, peluş olmaları dolayısıyla sarılmaları için işlevseldir.
- Kumda oynamak (örn. kinestetik kum) bir bebeğin kendisini rahatlatması için yararlı olacaktır. Problem çözme becerileri, duygusal zeka ya da öz benlik gelişiminde etkilidir.